Powered By Blogger

Satchel-VIDEOS AND PICTURES


KANSAINVÄLISTÄ OPPIA SAAMAAN – JA ANTAMAAN       28.8.2013

EU:n ”elinikäisen oppimisen projekti ja oppimiskumppanuus” alkoi Loppukirissä. Tehtävänä oli mm. laatia elämänhistorioita tai muitakin historioita. Tässä aikaansaannoksiamme:


Satchel-projektin videoita ja kuvia         
                 
Yllä olevasta linkistä avautuu Prezi-esitys erään mökin kohtaloista. Oikeassa alakulmassa on automaattisen esityksen näppylät, suositus 10 sek/kuva. Lopetus Esc. tai äänen katkaisu ja poistuminen/ In English. 7 min.

Building a senior community - s story of Loppukiri. Prezi. In English. 20 min. Sirkka Minkkinen, Auli Kanninen

OHJEITA: Videoissa voit ottaa käytäntöön kokoruututilan oikeasta alanurkasta. Videosta voi yleensä poistua "Esc"-näppäimellä. Ääni katkeaa vasemmalla "II"-näppäimestä.


Auli Kanninen: Auli´s life and Harjula house/In English. 14.39 min.


Tuula-Liisa Kuusela: Medisiinarina Sveitsissä 1960-luvulla /suomeksi/In Finnish. 12.41 min.


Tuula-Liisa Kuusela: En los 60. La vida de una madre y estudiante de medicina 
en los anos en Suiza /espanjankielinen/in Spanish. 4.31 min.

Tuula-Liisa Kuusela: Jouluja/In Finnish. 8.09 min.

Tuula-Liisa Kuusela: Fincan kunnostusta 1996-2012./In Finnish. 9.57 min.Sirkka Minkkinen: Syys- ja talvitunnelmia Arabianrannassa, lokakuu 2014 - helmikuu 2015.
 Autumn and winterfeelings in Arabianranta between October 2014 and February 2015. Picture show. 13 min.


Sirkka Minkkinen: Opintiellä; "A shy girl´s journey into the wide world"/in English. 14.15 min.


Auli Kanninen: PIENI KURKISTUS LOPPUKIRIIN  (a glimpse to Loppukiri´s life) - suomeksi/in Finnish/ 10.28 min.


Terhikki Sumari: Four ladies in Tenerife /in English. 4.33 min.


Paula Heikkilä: Paula´s first camino de Santiago in the year 2014. Distance from Rabalas/Léon to Santiago de Compostela was 240 km and about 50 kilometres more because getting lost several times. Next camino will happen in the spring 2015 from Vigo to Santiago de Compostela. In English./Spanish. Movie Maker. 13 min. 


Tuomikki Martikkala: Elämää Måsbackassa. Suomen hienoa saaristoa. Movie Maker. In Finnish. 3,37 min

Bertel Backholm: A kayaktrip in Finland, Kvarken Archipelago, which belongs to Unesco`s World Heritage List. Movie maker, in English, 7.22. minTuula Talvela: "Sucity", A friendcircle of 21 persons during 1962-2015, when the group has shrinked to 16 persons. The presentation contains mainly events arranged by Tuula and her husband Esko. It reveals the very high value of a longlasting friendship, which one cannot forget. PowerPoint. In English. 9.22 min.

________________________________________________________________________________


KANSAINVÄLISTÄ OPPIA SAAMAAN – JA ANTAMAAN       28.8.2013

EU:n ”elinikäisen oppimisen projekti ja oppimiskumppanuus” alkaa Loppukirissä (Satchel)


Onnistuimme vähän yllättäen pääsemään mukaan suunnittelemaan omaa projektia tämän EU:n ohjelman puitteissa. Hakijoita oli paljon, emmekä uskoneet onnistuvamme.  Sen vuoksi asiasta ei ole tiedotettu aiemmin, päätöskin tuli tässä kesällä. Idea lähti Laurea AMKK opettajilta. Mukana piti olla oppijoita kolmesta eri maasta. Meillä on nyt kumppaneita Espanjasta ja Englannista. Projekti kestää kaksi vuotta.

TAVOITTEET                  ”Hello Barcelona ja Manchester!”
  • projektin tarkoituksena on kohottaa seniorien statusta toimivina, kekseliäinä ja oppivina ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä - ei vain taakkana yhteiskunnalle
  • luoda kontakteja yli Euroopan
  • oppia itse uusia asioita, luovaa monikanavaista ilmaisua (mukana erilaisia taiteen muotoja tms.), jotta vierasta kieltä puhuvien ihmisten kanssa syntyisi yhteys
  • oppia erityisesti multimediailmaisua ja digitaalista tekniikka eli tietotekniikan käyttöä. Seniorit eivät saa jäädä jälkeen näissä yhä tärkeämmiksi tulevissa taidoissa
  • oppia englannin kielellä toimimista, espanjaksikin - jos joku innostuu
  • antaa tietoa Loppukirin yhteisöllisestä elämästä muille oppijoille
  • tarkoitus on keksiä tarkoituksenmukainen dokumentointi Loppukirin historialle ja loppujen lopuksi - kun kaikki opit on opittu - käytännön tavoitteena on saada aikaan englanninkielinen esittelyvideo Loppukiristä·
  • ·       vielä – jos oikein hyvin sujuu – saada aikaan Euroopan laajuinen     seniorilaboratorioiden verkosto (siis tietotekniikan yms. alueella)

MITEN TÄMÄ TAPAHTUU?
·       suomalaisilla eli Helsingillä ja Loppukirillä on oppimiskumppaneina senioreja kahdesta muusta maasta ja kaupungista eli Espanjan Barcelonasta ja Englannin Manchesterista - 
Olemme kukin laatineet hakemuksen ja määritelleet omat erikoistoiveemme, jotka jotenkin synkkaavat yhteen. Meillä kullakin on omat alueemme, joihin olemme erikoistuneet

o   Barcelonassa on kehitetty kansalaisille vanhaan tehdasrakennukseen Citilab eli paikka, johon kuka vaan voi tulla harjoittelemaan digitaalista tekniikka erilaisissa projekteissa. Erikoisalueena on seniorien oma Seniorlab. Sieltä oli viime syksynä meillä vieraana tutkija Arthur Serra, jonka monet näkivät viikon verran läppärin kimpussa ruokasalissamme. Hän Järjesti tilaisuuden, jossa kahdeksan asukastamme oli kuuntelemassa ja kommentoimassa kun hän kertoi meille projektista, jossa seniorit ovat askarrelleet minielämänkertoja käyttäen luovia audiovisuaalisia menetelmiä. Tämä kiinnosti meitä kovin, elämänkertoja kun täälläkin on kirjoiteltu.

o   Manchesterista oli myös käymässä kaksi toimijaa, David ja Diana Carter. He ovat kuntahallinnon edustajina mukana suunnittelemassa köyhillä keskusta-alueilla asuvien seniori- ihmisten kanssa yhteisöllistä asumisen muotoa vähän Loppukirin malliin. He olivat hyvin kiinnostuneita kuulemaan meidän kokemuksiamme. Heillä on kehitetty myös jonkinlainen yhteisöreporttereiden järjestelmä, josta meillä ei vielä ole mitään tietoa

o   Loppukiri on Suomessa keskeinen toimija, mutta projektin johto ja käytännön hallinta ovat Laurea-ammattikorkeakoulun käsissä. Projektin johtajana on tri Tiina Pusa.  Tällä oppilaitoksella on paljon kokemusta EU-projekteissa. Saamme sieltä joitakin opiskelijoita avuksemme, emme niinkään suunnittelemaan kuin auttamaan meitä tekniikoissa, kielissä ja muussa sekä projektin kulun ja tulosten arvioinnissa.

Projekti on kaksivuotinen. Siihen kuuluu työskentelyä omissa porukoissa, mutta myös yhteisiä työpajoja espanjalaisten ja englantilaisten kanssa. Näitä on kolme, yksi kussakin maassa. Muutamia oppijoita Loppukiristä (noin 10) pääsee matkustamaan projektin kustantamana (ainakin suurimmaksi osin) näihin, kukin kerran, kahtena viiden hengen ryhmänä. Yksi Laurean opettaja on mukana. Yhteyksiä pidetään muutenkin ja järjestetään mm. videokonferensseja.

MITÄ TÄMÄ VAATII LOPPUKIRILÄISELTÄ – JA MITÄ SE ANTAA?

Osallistuminen on tietenkin vapaaehtoista. Se vaatii:
·       intoa, ideointia, työtä, työtä… vastuunottoa, halua oppia uutta
·       aivojen rasittamista monilla eri tavoilla (digitaalitekniikka, valo- ja videokuvaus, haastattelut, kirjoittelu ja ties mitkä taideilmaisun muodot). Olemassa olevia harrastusryhmiä voidaan käyttää. Jokainen halukas voi löytää hauskaa tekemistä, ei vielä voi tietääkään mitä. Aivot pitävät tästä.
·       projekti antaa varmasti tekemistä ja oppimista. Mitään ikävää ja ryppyotsaista emme halua. Oppimista tapahtuu varmasti monella eri tavalla. Tutustumme vielä paremmin toisiimme ja eri maissa oleviin kumppaneihin, opimme ilmaisua, kieliä ja muuta kommunikaatiota, kärsivällisyyttä ja vaikka mitä. Rennosti ja luovasti vaan!

Tässä vaiheessa suunnitelmat ovat vielä aika avoimet. Tiina Pusa kokoaa oppilaistaan pienen porukan, emmekä vielä tiedä mitä heillä on mielessä. Oma tämänhetkinen ehdotuksemme on, että ryhdymme aluksi esimerkiksi suunnittelemaan minielämänkertoja, kukin omanlaistaan. Niitä julkaistaan sitten niin, että muutkin oppimiskumppanit voivat niitä tutkailla. Video- ja valokuvausta on hyvä miettiä ja harjoitella.  Kieliäkin voi verrytellä. Kaikkea materiaalia, mikä kertyy ei voi suunnittelemaamme Loppukirivideoon tietenkään käyttää, mutta kerätään niitä omaan käyttöön.
    
28.8.2013                   SirkkaM. ja AuliK.
___________________________________________________________________________

Videonpätkiä tapaamisista Barcelonassa ja Manchesterissa. Videoiden taso ei ole kehuttava, koska kuvaaja vasta harjoitteli. 

Workshopit pidettiin: Barcelona 13.-15.2013, Helsinki 7.-9.5.2014, Manchester 21.-23.11.2014

Barcelonan workshop-päivissä oli mukana seitsemän loppukiriläistä, samoin Manchesterissa. Lisänä pari Laurean AMK:n edustajaa ja tietysti väkeä muista osallistujamaista. Helsingissä, erityisesti Loppukirin päivänä oli n. 50 osallistujaa, kun loppukiriläiset ja Laurean apuvoimat luetaan mukaan.


Auli Kanninen: Barcelona, ensimmäinen päivä


Auli Kanninen: Barcelona, toinen päivä

Auli Kanninen: Manchester


Hola Barcelona and members of the Seniorlab!

Thank you Dolores, Antonio, Maruja, Carlos, Maria T., Ana, Consol, Rosa, Neus, Merce, Maria M., Teresa, Manel and Arturo.

Elinikäisen oppimisen projekti - Lifelong Learning - alkukokous Seniorlabissa Barcelonassa. Manel opastaa Movie Makerissa ja Helena ja Bertil oppivat.

Machesterin tapaamisista on kuvia tässä blogissa, ks. hakemisto "Satchel-projekti" 

Helsingin workshopista on valokuvia (linkki)

TULOSSA: KOKO PROJEKTIN LOPPUSEMINAARI 11.-12.5.2015 HELSINGISSÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti