perjantai 23. elokuuta 2013

Oppia ikä kaikki.../ Helena

Uutena loppukiriläisenä haluaisin kertoa teille, mitä olen oppinut asuessani täällä yhden kuunkierron ajan. Olen oppinut olemaan vääntämättä solmuun sekajäteroskapussia lähtiessäni kotoa.
Ai, ei muuta?

No mutta tämä on ollut hyvä oppi, koska meillä on tuolla Helsingin siisteimmässä jätehuoneessa myös energiajätelaatikoita 2 kpl. Niihinhän suurin osa siitä sekajätepussin sisällöstä kuitenkin kuuluu. Paljon helpompi heitellä muovirasiat ja -pussit energiajätteeseen, kun se pussi on auki. Sekajätteeseen, joka menee kaatopaikalle, jää ihan minimi, kun käytössä on kierrätykseen menevä energiajätelaatikko.

Kierrätys on minun sydäntä lähellä (haluan pelastaa vielä planeetan omalla pienellä panoksellani) ja olen erittäin iloinen, että täällä on energiajätelaatikko, jota ei ollut edellisen kotini roskakatoksessa.
Olettehan huomanneet, miten pakkausten määrä vain lisääntyy ja lisääntyy?

Jotenkin oli jo anteeksiannettu viinirypäleiden pakkaaminen muovirasioihin, kun sitä on jatkunut niin kauan. Mutta nyt tomaatkin melkein kaikki alkavat olla jo muovirasioissa, olen nähnyt neljän nektariinin muovirasioitakin. Ne rasiat ovat vielä semmoisia, että jos niistä ei leikkaa kantta irti, se sulkeutuu uudestaan ja näin roskapussissa on hyvin paljon ilmaa. Rasiat ilman kanttakin vievät paljon tilaa. Ja laatikko täyttyy pian.
Jätemaksuista en osaa sanoa mitään. Olisi mukava, jos tähän vastaisi joku, joka tietää, paljonko taloyhtiö maksaa eri jätelaatikoiden tyhjennyksestä.

Kaupan ehdoillahan tässä mennään. Varmasti rasioissa olevia hedelmiä on paljon helpompi siirrellä ja pakata rullakoihin, mutta kustannukset tulevat taloyhtiöille elikä sitä kautta kuluttajille. Roskahuoneet laajenevat koko ajan.

Näin kerran eräässä K-Supermarketissa myynnissä erillispakkauksiin pakattuja mandariineja. Jokainen mandariini oli kääritty kauniiseen kuvioituun ohueen paperiin. Kaunista, mutta niin turhaa. Suututti niin kovasti, että kirjoitin ko. kaupan kauppiaalle  ja ihmettelin, miksi luonnon pakkauksessa olevia hedelmiä myydään näin. Hän soitti minulle myöhemmin ja pyöritteli sanojaan "näitä on myyty hyvin" yms. soopaa.
Ne kylläkin aika pian katosivat kaupasta.
Jätemaksuista en tiedä mitään. Olisi mukava, jos tähän vaikka vastaisi
joku, joka tietää, paljonko taloyhtiö maksaa energiajätelaatikon ja paljonko
sekajätelaatikon tyhjentämisestä.

Oppia ikä kaikki:) Helena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti